top of page
MEDITAATIO

 

Meditaatiotekniikoita ja -menetelmiä on olemassa runsaasti erilaisia. Kyseessä on aina kuitenkin hiljentyminen ja rauhoittuminen. Mielen tyhjentäminen ajatuksista. Keskitytään jonkun menetelmän avulla, tavoitteena syvä rentoutuminen, mielen hiljentäminen ja tyhjentäminen, sekä ajatusten hiljentäminen, vaimentaminen. Mieli on tyyni ja hiljainen, mutta valpas. Tavoitteena tietoinen hiljaisuuden tila, syvä lepotila.

 

Tärkeitä sanoja meditoinnissa ovat: hiljentyminen, keskittyminen ja säännöllisyys. Kannattaa käyttää mieluummin samaa menetelmää säännöllisesti, yhtäjaksoisesti pidempään, koska silloin on mahdollista päästä helpommin ja nopeammin syvemmille rentoutuneisuuden alueille ja stressiä purkaville tasoille, meditaation tuomat positiiviset vaikutukset saavutetaan nopeammin ja syvemmin. Tosin tutkimusten mukaan jo lyhytaikainenkin säännöllinen meditaatio tuo merkittäviä tuloksia.

Meditaatiota voi harjoittaa ohjattuna yksilöohjauksessa tai ryhmissä, mutta myös oman oppimansa menetelmän mukaisesti itsenäisesti. Tällöin meditoinnille kannattaa varata päivittäinen aika, 1-2 kertaa päivässä, 10-20 min./kerta. Meditaatioryhmissä kokoontuminen voi olla esim.viikottaista.

 

Meditointi rentouttaa ja rauhoittaa, se vähentää stressiä ja auttaa stressin hallinnassa. Se tuo tyyneyttä ja mielenrauhaa, selkeyttää ajatustoimintaa ja tunteita. Parantaa valppautta ja tarkkuutta, huomio- ja keskittymiskykyä, sekä muistia. Poistaa kehon ja mielen jännitteitä, tuo sisäistä rauhaa ja kykyä elää tässä ja nyt. Parantaa unenlaatua ja vähentää unen tarvetta (meditoinnin aikana saavutetaan syvän rentoutumisen taso). Parantaa aineenvaihduntaa ja immuunijärjestelmän toimintaa (sairastavuus vähenee), sillä on verenpainetta alentavaa vaikutusta. Sisäinen viisaus kasvaa, myötätunto ja onnellisuus (serotoniinin tuotanto kasvaa ja vasemman etulohkon aktiivisuus lisääntyy). Energisyys lisääntyy ja vireystaso säilyy pidempään valveilla ollessa.

 

Ohjaan ja opastan hoitotyössäni asiakkaita erilaisten meditaatiomenetelmien käyttöön ja sitä kautta löytämään työkaluja esim.stressin hallintaan. Opetan asiakkaalle oman säännöllisen tavan, hänelle sopivan tavan rauhoittua ja rentoutua, jonka kautta myös henkinen hyvinvointi ja yleinen terveydentila kohenee. Ohjattu meditaatio sellaisenaan, tai esim. jonkun manuaalisen hoitomenetelmän päätteeksi on erittäin rentouttava.

Vastaanottoaika on 1-1½h, riippuen menetelmästä.

 

Ohjaan myös meditaatioryhmiä.

Pienryhmien kokoontumiset hoitohuoneellani Hämeenkatu 25 B, Tampere.

 

Olen myös tilattavissa muualle ulkopuolisiin tiloihin, ohjaamaan ryhmille yhteismeditaatioita

(kaveriporukat, työyhteisöt, kerhot, yhdistykset ym).

bottom of page